top of page

Pickleballin sääntöuudistuksia vuodelle 2024



Pickleballin sääntöihin tehdään joka vuosi iso joukko erilaisia uudistuksia. Toisinaan muutokset koskevat kaikkia harrastajapelaajien höntsäpeleistä aina tuomaroituihin turnauspeleihin. Useimmiten kyse on kuitenkin melko pienistä sääntöviilauksista, joilla ei ole juuri ole vaikutusta tavallisten harrastajien pelehin. Vuodelle 2024 sääntömuutoksia ehdotettiin yli 90, joista lopulta 27 hyväksyttiin.


Seuraavassa muutamia keskeisimpiä voimaan tulleita muutoksia. Näistäkään tosin osa käytännössä koskee vain pelejä, joissa on erotuomari.


  1. Syöttäjän, syötön vastaanottajan ja näiden pelipaikkojen korjaaminen Vuodelle 2023 tuli pelaajien mahdolliseksi kysyä erotuomarilta ovatko syöttäjä, syötön vastaanottaja, tai näiden pelipaikat oikein. Nyt sääntöä on muokattu niin, että erotuomarin täytyy korjata em. seikat ennen kuin hän sanoo pistetilanteen ja pallo voidaan syöttää peliin.

    1. jos erotuomari keskeyttää pallorallin ja toteaa syöttäjän, vastaanottajan, tai pelipaikkojen olevan väärin, pallo pelataan uudelleen

    2. jos joku pelaajista keskeyttää pallorallin samasta syystä, ja on väärässä, virhe tuomitaan pelin keskeyttäneelle pelaajalle/joukkueelle

    3. jos erotuomari keskeyttää pallorallin ja toteaa syöttäjän, vastaanottajan, tai pelipaikkojen olevan väärin mutta onkin väärässä, pallo pelataan uudelleen Jos syöttäjän, vastaanottajan, tai pelipaikkojen todetaan olevan väärin vasta kun palloralli on pelattu loppuun, rallin lopputulos jää voimaan.

  2. Pallon saattaminen ("carry") niin, ettei se lyönnissä pomppaa mailasta Palloa ei saa enää "lyödä" niin, että pallo "saatetaan" matkaan ilman, että sitä varsinaisesti lyödään ja pallo pomppaa mailasta. Tällöin pallo siis ikään kuin "kauhotaan" liikkeelle. Aiemmin tämäkin tapa "lyödä" oli sallittua, vaan ei enää. Kannattaa kuitenkin huomata, että pallon osuminen mailaan kahdesti peräkkäin ei ole virhe, mikäli lyöntiliike on yhtenäinen ja yhdensuuntainen. Luonnollisesti muunlainen tuplakosketus, vaikkapa ensin pallon pomputtaminen ja sitten vasta lyönti, on kielletty.

  3. Mailan pinnassa olevat viat ja virheet Mailan pinnassa ei saa olla mitään koloja, murtumia, karhennettuja pintoja, delaminaatiota, tai muita lisättyjä esineitä tai ominaisuuksia, jotka voisivat edesauttaa voimakkaampien kierteiden lyömistä. Kiellettyjä jälkikäteen lisättyjä ominaisuuksia tai materiaaleja ovat siis esim. Mailan lyöntipinnassa ei saa olla mitään tarroja tai teippejä, joka ulottuvat 2,5 cm kauemmaksi kahvagripistä tai enemmän kuin 1,3 cm mailan reunan sisäpuolelle. Lyijyteipin käyttö mailan ulkokehällä tai mailan reunanauhassa on sallittua.

    1. erilaiset karheutta lisäävät maalit tai pinnoitteet, joihin on lisätty hiekkaa, kuminpalasia tai muuta ainetta, joka mahdollistaa voimakkaammat kierteet

    2. kumi ja synteettinen kumi

    3. hiekkapaperin kaltaiset karhentavat ominaisuudet

    4. mitkään liikkuvat esineet, jotka voisivat lisätä mailan lyöntivoimaa

  4. Roikkuva ja kentän pintaan ulottuva verkko Mikäli pallo osuu pelitilanteessa verkkoon ja koskettaa ennen kenttään osumistaan kentän pintaa (löysänä roikkuvaan) koskettavaan verkkoon, pallo pelataan uudelleen. Tällöin siis alareunastaan löysän verkon katsotaan vaikuttaneen pallon pomppaamiseen ja vaikeuttaneen sen lyömistä. Tämä tilanne voi tulla kyseeseen erityisesti joiden kevyiden siirrettävien verkkojen kanssa. Luonnollisestikaan em. sääntö ei koske syöttöä, jonka pitää aina verkkoonkin osuessaan pompata syöttöruudussa (ilman, että pallo osuu syöttöruudun etuviivaan). Pallo pelataan uudelleen myös, jos pallo verkkoon osuttuaan putoaa sille puolelle (siirrettävää) verkkoa, jossa vaakasuuntainen runkoputki on, ja osuu putkeen ennen pomppua maahan.

Comments


TOP-jutut
Uusimmat uutiset
Arkisto
Etsi tageilla
bottom of page